ISPAL vaneaza utilaje din gama de top | ISPAL - Pentru mobila de toate
3DMAG
PRODUSE
PAL MDF PANOU DE SPATE BUCATARIE BLAT DE LUCRU CANT ABS EGGER/REHAU FRONTURI MDF FRONTURI DIN LEMN MASIV PARCHET LAMINAT EGGER FERONERIE MANERE SI BUTONI CHIUVETE MOBILA LA COMANDA


Opinia ta conteaza!

Ce parere aveti despre noua versiune a programului pentru proiectarea online 3DMAG?

  • Simplu de accesat si utilizat. Imi este util.
  • Este anevoios, dar ma descurc.
  • Am nevoie de asistenta.
  • Nu am testat dar am auzit ca exista.
  • Nu am testat si nici nu stiam ca exista.
  • Nu ma intereseaza.

ISPAL vaneaza utilaje din gama de top

Ovidiu Pleșcan, antreprenorul companiei Ispal Iași nu se mulțumește cu orice fel de utilaj în fabrica lui. Strategia care a observat că dă roade este să aleagă vârful de gamă al tehnologiei din domeniu. De aceea, la acest moment, deține un utilaj revoluționar pentru industria caselor din lemn, singurul de pe piața din România.

 

 
Lui Ovidiu Pleșcan nu i-a plăcut niciodată să-i copieze pe ceilalți, fie ei antreprenori de succes. Pentru el, secretul este altul: se pune în pielea clientului încearcă să gândească exact ca el. După această strategie s-a ghidat întotdeauna în afaceri și este mândru că acum are demarate câteva proiecte avangardiste și... vor ceilalți să-l copieze. „Am făcut mereu ce mi-a trecut prin cap. Am și riscat foarte mult, dar n-am vrut să copiez! Am ținut să mă pliez pe nevoia clientului, să înțeleg un pic alt­fel psihologia și a producătorului, și a clientului, nevoile fiecăruia”, a explicat antreprenorul. Nu i-a fost niciodată teamă să înceapă noi linii de busi­ness, cea mai recentă fiind lansată chiar la începutul acestui an: prelucrarea elementelor structurale din lemn. Iar pentru furnizarea unor astfel de produse și servicii avea nevoie și de un utilaj performant. A accesat un proiect cu fonduri europene în valoare de aproximativ patru milioane de lei și a achiziționat o mașină cum nu mai există în România la ora actuală, un centru de prelucrare grinzi lamelare sau chiar lemn masiv, de ultimă generație. 
 
„Am avut noroc că producătorul italian vinde peste tot, mai puțin în România și i-a spus celui care a preluat acum distribuția în țara noastră că primul client de aici va beneficia de cel mai bun preț”, a adăugat Ovidiu Pleșcan.
 
Echipamentul ESSETRE model Techno PF 2T BH a fost achiziționat cu ajutorul companiei Ligna Hitec SRL din Brașov, sub îndrumarea managerului Florin Dumitrașcu. Acesta este pilotat de un software dedicat creat de producătorul italian, integrat cu softul  CAD WORK specializat pe proiectare structuri. Dar ceea ce îl face special față de utilajele existente pe piața din România este faptul că are integrat două grupuri operatoare  - primul este cu 5 axe interpolate și cu o magazie de 12 scule, iar al doilea este un grup operator block house pentru chertări. Ca și nivel dimensional, prelucrează grinzi rectangulare de la 45*45 mm până la 400*800 mm, cu o lungime care îi face unici în țară, de până la 25 m. „Putem prelucra și mai mari, dar nu putem intra în sală cu ele. El practic prelucrează fără sfârșit”, explică zâmbind Daniel Bulboacă, director tehnic la Ispal. 
 
 
Noua linie de business se concentrează pe cinci axe, asemeni utilajului. 
 
Primul cuprinde servicii proiectare elemente structurale din lemn, structuri din lemn și case ecologice din lemn, al doilea constituie servicii de arhitectură, urmează apoi servicii de prelucrare grinzi de lemn masiv sau grinzi lamelare încleiate, servicii de producere a semifabricatelor pentru producția de mobilier din panouri din lemn și producția de uși interioare și exterioare speciale, iar ultima axă oferă servicii de antichizare pentru elementele structurale din lemn. Un element de importanță majoră pentru ISPAL este că partenerul său EGGER produce și plăci de OSB ce vor fi integrate în construcția pereților. Dar, pentru a descoperi ce se vrea în piață, ce se dorește și ce se poartă în lumea construcțiilor, a structurilor din lemn și bineînțeles a proiectelor arhitecturale, compania Ispal a organizat o masă rotundă la care au invitat o serie de specialiști din domeniu. Discuția tehnică a avut loc pe 15 martie 2016 în Iași, la sediul companiei, și au participat 22 de arhitecți, ingineri, profesori, administratori, designeri, agenți imobiliari sau constructori. „Visul Ispalului a fost să extindem oferta de servicii pe zona de prelucrare din lemn. Însă nu vrem să ieșim pe varianta structurală, pe care o cunoaștem cu toții, ci pe cea modulară, ecologică, casă pasivă, un concept foarte căutat de generațiile de astăzi care înțeleg ce înseamnă să trăiești într-o casă cu o structură din lemn, care nu deteriorează câmpul magnetic”, și-a început discursul, în forță, Adrian Iurcan, directorul general al companiei. „Scopul acestei întâlniri este de a afla noi de la voi care ar fi dorințele clienților, spre ce zonă să ne îndreptăm ca structură, ca soluții. Sperăm să fim pionieri în acest domeniu, în Moldova sectorul este mai puțin reprezentat”, a adăugat el.
 
„Ideea acestui utilaj a pornit de la o nevoie proprie de-a mea  să-mi fac o casă care nu are de-a face cu betonul sau cărămida”, a povestit și Ovidiu Pleșcan audienței. 
 
Așadar, din poziția inițială de client, a trecut acum la cea de dezvoltator și pune bazele unei întregi linii de business în care are mare încredere. „Este loc pentru toți pe piață. Imobiliarele sunt la mare căutare, mai ales soluțiile moderne, casele ecologice, pasive, unde consumul cu energia poate fi chiar zero. Deja s-a realizat un pavilion cu un anume tip de construcție, urmează o casă pe alt tip de structură, dar tot cu lemnul la bază, și, odată realizate, ele vor fi showroom în mărime naturală”, a spus zâmbind antreprenorul. Utilajul cântărește 27 de tone și cuprinde tehnologia a două mașini într-una singură, în urma unor negocieri purtate cu producătorul italian pentru a mai reduce prețul. Antreprenorul a fost impresionat de faptul că utilajul este foarte rapid și face chertarea în 17 secunde, de trei sau de patru ori mai repede față de alte utilaje existente pe piață. Totodată, pe eticheta produsului există și un cod de bare, iar cu un scanner poți vedea în proiect unde vine pus elementul respectiv.
 
O casă de lemn nu e... de piatră
 
Ovidiu Pleșcan nu vrea să se dedice în principal exportului, ci să atace sectorul caselor din lemn chiar aici, în țara lui. Din păcate, se confruntă cu un val de neîncredere din partea clienților care au auzit de-a lungul anilor tot felul de zvonuri despre calitatea și rezistența lor. „După Revoluție toată lumea știa să facă case, dar bineînțeles că neprofesioniștii nu foloseau tehnologii dedicate acestora, așa că oamenii au prins o oarecare teamă”, a spus antreprenorul. „Am fost hrăniți cu ideea că structurile din lemn nu sunt propice pentru construcțiile de locuințe din motive care nu sunt adevărate. Franța este în pole-position la acest capitol - 70% din casele noi sunt făcute din structuri din lemn”, a completat și Adrian Iurcan. 
 
 
În plus, s-a tot avansat idea că este mai ieftin de construit o casă din lemn, ceea ce nu e adevărat. „Motivul pentru care s-a dat chix pe case de lemn este din cauză că s-a vrut să se facă economie. Clientul se gândește că e mai ieftină decât una pe cărămidă, dar dacă vrei o casă de lemn trainică ajungi la același preț”, a adăugat și Adrian Duca, arhitect în cadrul Ispal. „Într-adevăr, feedbackul din piață pe case din lemn nu e tocmai bun. Dacă ar fi să veniți cu ceva nou și cu o garanție extinsă, cred că ar putea să se schimbe percepția”, a confirmat și Ionuț Roșca, manager al agenției Creative Imobiliare din Iași, unul dintre participanții la discuții.
 
Anul trecut, compania Ispal a devenit membru fondator al asociației româno-britanică RoGBC (Romania Green Building Council), ce se ocupă cu certificarea caselor de tip ecologic. „Avem o misiune grea să lucrăm în acest mediu  manipulat, dar ne-am asumat-o prin cumpărarea acestui utilaj. Este un pariu pe care l-am pus”, a concluzionat și directorul general.
 
La final, compania Ispal le-a prezentat celor de față câteva modele de case modulare pe structuri din lemn. S-a discutat despre parametri termici, menținerea unui consum redus de energie, panouri solare pentru încălzirea apei sau rezistența structurii la seism. „Investiția ca atare și ceea ce poate să facă mașina, ne duce la visare. Casele din lemn reprezintă viitorul, indiferent cât de blocați suntem acum. Americanii și canadienii le-au perfecționat deja. În orice sistem nou trebuie investit”, a spus profesorul universitar Alexandru Secu de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
 
Totodată, au fost abordate și idei avangardiste legate de folosirea unui mobilier inteligent sau crearea unui mediu controlat, de la sistemul de iluminat și până la încălzire. „Vrem să fim trendsetteri, nu să facem o casă clasică”, a concluzionat Ovidiu Pleșcan.
 
Ispal va mai organiza pe parcursul anului astfel de întâlniri de lucru. „Vor fi evenimente restrânse de tip training/networking, în care le vom prezenta arhitecților și proiectanților ce elemente de îmbinare se pot realiza cu acest utilaj, cum se pot integra în proiectele lor și cum se pot optimiza și reduce timpii efectivi de muncă de pe șantier”, a declarat și Marcel Istina, directorul de marketing al companiei.
 
„Avem tot ce ne trebuie ca să putem sta în fața unui client pretențios. Nu există produs pe care el să și-l dorească și noi să nu îl putem face. Și nu mă opresc aici”, a spus încrezător Ovidiu Pleșcan.
 
Prima piesă prelucrată la acest utilaj unic în România a fost o grindă asemănătoare cu coloana infinitului a lui Brâncuși. Pentru a onora talentul marelui român, managerii de la Ispal au decis să boteze utilajul chiar așa, Brâncuși, fiind convins că și mașinăria este capabilă să facă lucruri mărețe, asemeni artistului. „Nu facem numai de dragul de a băga bani în buzunar, mai facem și cu sufletul”, a exprimat Ovidiu Pleșcan, pe scurt, filosofia de business după care se ghidează.
 
Parteneri Premium
EGGER Romania
Parteneri
Hafele Romania Nett Front Schweighofer IMOS AG Fabricat in RO
Distribuitori
FOREST Hungary Ltd PYRAMIS Fat